Duurzame energie is een hot topic. Maar welke duurzame energiebronnen zijn er nou eigenlijk? En nog interessanter: wat zijn nou typische vormen die je als particulier kan toepassen of wat is meer geschikt voor een toepassing op grotere schaal?
Water energie
In Nederland is de omgang en het gebruik maken van waterkracht al eeuwenoud. We hebben onszelf beschermd tegen het water met onze dijken en deltawerken. Sluizen zijn dan weer een bekend voorbeeld van de waterstand kunnen regelen. Door de invloed van eb en vloed ontstaat er een stroming. Met deze stroming wordt in Nederlands energie uit water opgewekt. Echter is dit in Nederland gek genoeg niet de meest populaire duurzame energiebron. Er zijn andere Europese landen met meer hoogteverschil (zoals bijvoorbeeld Frankrijk met haar Rhônedelta en Pyreneeën) waar veel stromend en vooral vallend water is.
Windenergie
Windenergie is in Nederland veel gangbaarder. Je ziet bij duurzame energieleveranciers ook dat dit vaak een groot aandeel is van het aanbod en energietoevoer. In Nederland komt dan ook het grootste deel van duurzame opgewekte energie van windmolens. Niet alleen op zee, daar waar wij er geen last van hebben, maar ook in onbebouwde gebieden in weilanden en erven van boeren staan windmolens. Nederland kan soms een guur en koud land zijn met veel wind, maar het levert ons mooi wel een grote bron van schone en 100% duurzame energie.
Zonne energie
Zonne energie is de energievorm die het meest toegankelijk is voor de particulier om in te zetten voor het thuisgebruik. Dit komt waarschijnlijk omdat de panelen steeds betaalbaarder worden door marktwerking, iedereen een dak heeft om ze op te leggen, en het eigenlijk een vrij rendabele investering blijkt om zelfvoorzienend te worden in je energietoevoer. Over het algemeen kan je met 12 zonnepanelen een gemiddeld energieverbruik op jaarbasis opwekken, een investering met een afschrijfperiode van zo’n 8-10 jaar.
Bio energie
Bio energie is wellicht een minder bekende energievorm voor de meeste mensen. Bio-energie is energie dat is omgezet vanuit natuurlijk afvalmateriaal. Vaak is het proces wat voorafgaat aan het verbranden het zogenaamde ‘vergistingsproces’. Het afval komt vaak van tuinders of landbouwbedrijven. Materiaal dat zinloos lijkt, als afval wordt weggegooid, dient middels deze methode dus als een bron van energie voor huishoudens.