5 redenen om bij een mutualiteit aan te sluiten

Een ziekenfonds, ook mutualiteit genoemd, is er om sommige ziektekosten gedeeltelijk of volledig terug te betalen. In België is iedereen verplicht om een verzekering voor de ziektekosten te hebben en moet je daarom aansluiten bij een erkend ziekenfonds.

1.     Medische kosten kunnen duur zijn

Medische zorg is duur, en een onverwachte ziekte of letsel kan een aanzienlijke financiële last voor u of uw gezin veroorzaken. Ziekenfondsen helpt medische kosten te dekken en beschermt u tegen hoge medische rekeningen. Gemiddeld 75% van de kosten worden door ziekenfondsen terugbetaald.

2.     Wettelijke vereisten

Zoals eerder aangegeven is het aansluiten bij de mutualiteit verplicht in België. Dit is verplicht omdat elke inwoner van het land bijdragen tot deze verzekering. Als je geen lid wil worden van een ziekenfonds, kan je altijd gratis aansluiten bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. Deze verplichting geldt voor:

        Mensen die nog studeren tot dat ze 26 jaar worden

        Mensen die als zelfstandige, bediende of arbeider werken

        Mensen die een werkloosheiduitkering krijgen

3.     Verplichte zorgverzekering

Zoals vooraf vermeld zal het ziekenfonds je ziektekosten terugbetalen en zal ook een vervangingsinkomen of uitkering voorzien als je voor een lange tijd ziek bent. Het is voor elke mutualiteit verplicht om deze verzekering aan te bieden en je hoeft hiervoor geen lidgeld of extra kosten betalen.

De Rijksdienst voor ziekten en Invaliditeitsverzekeringen bepalen welke kosten terugbetaald worden. De ziekenfondsen worden door hen geleid.

4.     Aanvullende ziekteverzekering

Het ziekenfonds biedt ook aanvullende verzekering aan. Het komt in verschillende zaken tussen, zoals (gedeeltelijk terugbetalen van een bril of lenzen, …

Het verschilt van ziekenfonds, hoeveel het terugbetaald en waarvoor het tussenkomt. Het kan zijn dat jouw ziekenfonds jouw sportabonnement (deels) terugbetaald, maar een ander mutualiteit zal dat niet doen.

5.     Geruststelling

Het weten dat jij en jouw gezin beschermd worden door een zorgverzekering kan zorgen voor gemoedsrust. Je kan er zeker van zijn dat je beschermt wordt tegen hoge medische kosten.

 

Over het algemeen is het hebben van een zorgverzekering belangrijk voor uw fysieke en financiële welzijn. Het helpt u de medische zorg te krijgen die u nodig hebt, beschermt u tegen hoge medische rekeningen, en geeft u gemoedsrust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *