Wat staat er in een juridisch testament?

Dit is een vraag waar tegenwoordig niet veel mensen een antwoord op weten. Dat is opzich ook niet zo gek, want je kunt steeds makkelijker gebruik maken van een notaris of van het internet, waardoor je zelf vaak niet alles meer hoeft te weten.

Wat is een juridisch testament?

De eerste vraag die je je misschien wel afvraagt is: wat is een juridisch testament? De naam zegt het op zich al, het is een testament/document waarin je vooral belangrijke juridische zaken in vast laat leggen. Het vastleggen mag je namelijk niet zelf doen, dit doe je samen met een notaris. Een notaris kan jouw helpen met veel verschillende soorten juridische zaken.

Wat staat er in een juridisch testament?

Dan rust nu natuurlijk de volgende vraag: wat staat er in een juridisch testament? In een aantal situaties kan het handig zijn om te weten welke zaken je in een testament kunt laten opstellen. Zoals je al hebt kunnen lezen weten maar weinig mensen waarvoor een juridisch testament handig kan zijn. In een aantal situaties kan dit namelijk in je voordeel werken als je dit wel weet. Dit gaat dan met name om juridische zaken die je niet alleen kunt oplossen en je dus een specialist nodig hebt, die dit wel kan, zoals een notaris. Zo kun je bijvoorbeeld je verklaring van erfrecht laten vastleggen. Hierin kun jij aan je nabestaande laten weten wat je allemaal wilt weggeven na je overlijden en dan met name aan wie. Als je komt te overlijden is het namelijk ‘gebruikelijk’ om dingen aan onder andere kinderen, partner, kleinkinderen en/of andere familieleden te erven. Om ruzie te voorkomen kun jij zelf bepalen wie wat krijgt. Heb je bijvoorbeeld een heel dierbaar sieraad dan zou je kunnen kiezen om dat aan een specifiek persoon te schenken.

 

Dit is niet de enige situatie waarin het handig is om iets vast te laten leggen in een juridisch testament. Als je bijvoorbeeld momenteel ondernemer bent en een eigen bedrijf hebt, dan is het mogelijk om vast te leggen wie na jouw overlijden het bedrijf over zal nemen. Als je dit niet vastgelegd hebt, kan het een ingewikkelde keuze zijn en moeten misschien nabestaanden ongewenst voor bepaalde kosten opdraaien. Natuurlijk is het niet leuk om nu al na te denken wat er met jouw spullen, geld en andere zaken gebeurt als jij komt te overlijden, maar je nabestaande zullen je heel dankbaar zijn als je dit hebt vastgelegd. Zo kunnen er namelijk geen discussies in de familie ontstaan en heb jij je eigen keuzes (naar wens) kunnen maken.

Gratis stockfoto met academische, asceet, beige achtergrond

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *