Veelgestelde vragen over transitievergoedingen

Wanneer je in loondienst bent, kan het zijn dat je het op termijn minder leuk vindt en ontslag neemt. Uiteraard ligt deze keuze niet altijd in de handen van de werknemer. Werkgevers kunnen ook de beslissing maken een werknemer te ontslaan, het contract van een werknemer niet te verlengen of een beëindigingsovereenkomst sluiten met een werkgever. 

Aan het eind van het contract zal de werknemer werkloos worden verklaard. Om de gemiste inkomsten te compenseren, heeft iedere ex-werknemer recht op transitievergoeding: een geldbedrag. Om meer te weten te komen over deze vergoeding, zal dit artikel interessant zijn.

Wat is een transitievergoeding?

De transitievergoeding is een geldbedrag dat iedere werknemer zal ontvangen als hij/zij door de werkgever is ontslagen of als zijn/haar contract niet is verlengd. Ook tijdens de proeftijd zal deze vergoeding betaald moeten worden door de werkgever. De huidige transitievergoeding berekenen kan op diverse websites.

Waar is de vergoeding voor bedoeld?

De transitievergoeding kan ingezet worden om bijvoorbeeld de periode dat de werknemer werkloos is te kunnen financieren of voor scholing. In theorie is de transitievergoeding bedoeld als financiële compensatie voor het baanverlies van de betreffende persoon.

Wanneer wordt de transitievergoeding uitbetaald?

De werkgever is verplicht om de vergoeding aan het einde van het dienstverband uit te betalen aan de betreffende werknemer. Deze betaling valt samen met de betaling van niet-genoten vakantiedagen, vakantiegeld etc. Deze betalingen moeten een maand na het einde van een dienstverband zijn afgerond. Indien het contract van een werknemer 1 december afloopt, zal de transitievergoeding voor 1 januari 2022 betaald moeten zijn. Hierbij is het ook mogelijk dat de betaling in termijnen betaald zal worden. 

Let op: over de transitievergoeding zullen de loonheffingen ingehouden moeten worden en worden afgedragen aan de Belastingdienst.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *