Waarom is een niet-medisch mondkapje voldoende?

Als je in Nederland woont dan weet je ongetwijfeld dat je een mondkapje moet dragen in het openbaar vervoer. Recentelijk zijn daar ook alle andere situaties aan toegevoegd waarin je van A naar B reist. Er bestaat wat onduidelijkheid over het soort mondkapje dat je dan moet dragen. Er zijn medische- en niet medische mondkapjes, zelfgemaakte- en geproduceerde mondkapjes, mondkapjes met twee- en drie lagen enzovoorts. In de regel van de Overheid staat dat een niet-medisch mondkapje voldoende is. Dat klinkt misschien wat minimaal, maar, zoals je hier kunt lezen, deze beslissing is eigenlijk heel logisch.

Wat is een niet-medisch mondkapje?

Niet-medische mondkapjes zijn mondkapjes die niet getest zijn op de mate waarin ze virussen en bacteriƫn tegen houden. Ze hebben geen keurmerken waaruit duidelijk wordt dat de kapjes in medische situaties voldoende bescherming bieden. Je kunt niet-medische mondkapjes kopen en je mag ze ook zelf maken. De Rijksoverheid heeft daarvoor instructies opgesteld. De functie van niet-medische mondkapjes is dat ze ervoor zorgen dat de drager het virus niet kan verspreiden. Ze beschermen je niet tegen het oplopen van het virus.

De overheid vertrouwt in richtlijnen

De Nederlandse Overheid heeft bepaalde basisregels opgesteld en verwacht dat iedereen zich aan deze richtlijnen houdt. Het is je eigen verantwoordelijkheid. Met deze richtlijnen is het gebruik van niet-medische mondkapjes niet nodig. Als je 1,5 meter afstand houdt, geen handen schudt, regelmatig je handen wast, in je elleboog niest, je neus snuit in papieren zakdoekjes en drukte vermijdt, dan is de kans dat je het virus oploopt of verspreidt veel kleiner. Omdat de Overheid de inwoners van Nederland vertrouwt en ervan uitgaat dat iedereen zich aan deze richtlijnen houdt, hebben ze het gebruik van niet-medische mondkapjes alleen verplicht gesteld in situaties waarin de regels niet gevolgd kunnen worden.

Waarom een niet-medisch mondkapje?

Er zijn drie redenen waarom niet-medische mondkapjes voldoende zijn.

  • De medische mondkapjes moeten beschikbaar blijven voor mensen die deze echt nodig hebben, zoals medisch personeel.
  • De kwaliteit van niet-medische mondkapjes verschilt erg. Het enige waar je van op aan kunt is dat de drager het virus moeilijker kan verspreiden. Daarom heeft het dragen van een niet-medisch mondkapje alleen nut als iedereen het doet. Vandaar ook de verplichting in het openbaar vervoer.
  • Niet-medische mondkapjes kunnen ook zelf gemaakt worden en dat gebeurt veel. Daardoor ligt er minder druk bij mondkapjes fabrikanten om de vraag aan te kunnen. Een zelfgemaakt mondkapje kan opnieuw worden gebruikt en dat is beter voor het milieu.

Waar kun je een niet-medisch kapje kopen?

De niet medische mondkapjes zijn te krijgen bij drogisterijen in de stad en op het station. Daarnaast worden ze ook veel online verkocht en dan in allerlei soorten en maten. Je kunt een niet-medisch mondkapje kopen met een motief, met het logo van je favoriete band, met een grappige afbeelding en allerlei andere uitvoeringen. Eigenlijk is alles mogelijk. Het dragen van een niet-medisch mondkapje is alleen verplicht als je met andere mensen gaat reizen. Houd je in andere situaties aan de basisregels en op die manier is er voldoende bescherming.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *