Slaappillen: wel of niet nemen?

Of je nu last hebt van een een jetlag, worstelt met stress, of ‘s avonds te veel tijd aan de telefoon hangt – er zijn vele redenen waarom je problemen kan hebben met slapen. Eigenlijk zijn veel Nederlanders doodmoe. 33% van ons lijdt aan slapeloosheid en 10% van ons lijdt zelfs aan chronische slapeloosheid.

Het is dan ook geen verrassing dat velen onder ons een toevlucht nemen tot slaappillen voor een snelle verlichting van hun slaapproblemen.

Voor plotselinge, onverwachte en tijdelijke slaapproblemen kunnen slaappillen de enige optie lijken. Maar als je slaapproblemen echter langer aanhouden, is het niet veilig om elke nacht op slaappillen te vertrouwen.

Zijn slaappillen dan onveilig?

Het idee dat slaappillen onschadelijk zijn, is schrikbarend algemeen – vooral bij vrij verkrijgbare slaappillen. Omdat je slaappillen kopen kan zonder voorschrift betekent dit niet dat ze veiliger zijn of geen bijwerkingen hebben.

Slaappillen zonder recept zijn antihistaminica (allergie medicijnen zoals diphenhydramine) die een kalmerend effect hebben – wat betekent dat ze eigenlijk niet ontworpen zijn voor de slaap. Hoewel deze medicijnen kunnen helpen bij kortstondige slapeloosheid (minder dan twee weken), is het mogelijk dat je er een tolerantie voor opbouwt. Dit kan leiden tot afhankelijkheid.

Deze slaapmiddelen worden maar al te vaak misbruikt (te lang genomen, genomen met alcohol of andere kalmerende middelen, etc.). Bovendien veroorzaken antihistaminica ernstige slaperigheid, duizeligheid, vermoeidheid en verwarring bij 65-plussers – wat een catastrofaal effect kan hebben. Bovendien leggen sommige studies een verband tussen difenhydramine en een verhoogd risico op dementie.

Hoe zit het dan met melatonine?

Ons lichaam maakt melatonine aan. Melatonine is een hormoon dat slaperigheid veroorzaakt na zonsondergang. Het nemen van melatonine is een effectieve behandeling voor het resetten van je circadiane ritme. Echter moet het worden genomen in de juiste dosis en op het juiste moment. Daarenboven wordt het niet aanbevolen voor voortdurend gebruik.

Onderzoek toont aan dat melatonine goed werkt bij een jetlag en bij ploegenarbeid. Echter hebben studies aangetoond dat het geen effectieve behandeling is voor langdurige slapeloosheid.

Zijn slaappillen op recept dan de oplossing?

Net als slaapmiddelen zonder recept kunnen ook slaapmiddelen met recept je slaperig maken. Sommige zijn speciaal ontworpen voor de slaap terwijl andere (zoals vrij verkrijgbare pillen) een kalmerend effect hebben.

Slaappillen op recept zijn er in vele soorten en merken. Ze worden geclassificeerd als “kalmerende hypnotica”. Het zijn vrij krachtige medicijnen. De meest bekende slaappillen zijn Zolpidem en Zopiclon. Als je bedenkt dat de helft van de mensen die slaappillen gebruiken ze misbruikt, dat ze zeer verslavend zijn, dat de voordelen beperkt zijn en dat de meeste mensen ze niet echt nodig hebben, wegen de nadelen niet op tegen de voordelen.

Wat is dan de beste oplossing?

Het komt erop neer dat slaappillen een geneesmiddel zijn maar geen langdurige oplossing voor slaapproblemen. Voor veel mensen is het raadzaam om enkele veranderingen aan te brengen in hun levensstijl zoals:

  •   Gezond eten
  •   Regelmatig bewegen
  •   Mediteren
  •   Je cafeïne-inname beperken
  •   Geen TV kijken voor het slapen gaan

Probeer het eigenlijke probleem aan te pakken door je levensstijl te veranderen. Zo vindt je vast wel wat verlichting.

Als je je aan al deze slaaptips houdt, maar toch nog niet goed slaapt, heb je misschien een slaapstoornis zoals slaapapneu.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *