Wat is mooie binnenverlichting?

Op je vraag ‘wat is mooie binnenverlichting’ kunnen we eigenlijk niet zomaar een antwoord op geven. Want ‘mooi’ is natuurlijk heel subjectief. Wat we wel kunnen doen is jou tips geven hoe je jouw huis het beste kunt verlichten. Je hebt sowieso immers binnenverlichting nodig. Het zorgt voor een goede oriëntatie in de kamer. En het ontlast je ogen bij het uitoefenen van je hobby’s of je werk. Licht zorgt voor een ontspannen sfeer maar moet daarbij hier en daar ook functioneel zijn. Hoe je de beste binnenverlichting kiest voor welke ruimte, lees je in dit artikel. 

 

Welke soorten binnenverlichting zijn er?

Er zijn tal van soorten binnenverlichting verkrijgbaar. Van basisverlichting als plafondlamp tot een meer functionele lamp voor op je bureau. Met verlichting wil je immers ook sfeer aanbrengen in je woning. Alleen de plafondlamp aan maakt alles wel heel licht, maar het ontbreekt misschien net aan wat meer sfeer. Hieronder nemen we een aantal soorten binnenverlichting met je door en waar je ze kunt inzetten:

 

  • Plafondlampen: deze verlichten de gehele kamer
  • Hanglampen: deze zijn echt blikvangers in huis omdat ze op ooghoogte hangen. Ze verlichten bepaalde gedeeltes in de ruimte.
  • Wandlampen: deze maken een ruimte lichter, maar dragen ook bij aan een bepaald sfeerbeeld.
  • Tafellampen: aanvullende lichtbronnen voor op tafel of op een bijzetkastje. Ze vormen – samen met het design van de lampen zelf – een stralend middelpunten van de ruimte.
  • Bureaulampen: deze verlichten op een mooie en praktische wijze je bureau. Zo kun je lekker doorwerken als het donkerder wordt. 

 

Welke lampen voor welke ruimte?

De slaapkamer is een ruimte om echt tot rust te komen, terwijl de woonkamer meer een actievere ruimte is. Hier ben je bijvoorbeeld aan het werk, zit je met vrienden aan een bakje koffie of thee of kijk je een spannende serie op Netflix. Functioneel licht is hier dus zeker van toepassing maar ook sfeer. In de slaapkamer kun je de rust opzoeken met sfeervolle kamerverlichting voor op je nachtkastje. Een lamp wat wel genoeg licht biedt om nog even voor slapen gaan een paar bladzijden uit je favoriete boek te lezen. Maar in de slaapkamer ben je je ook aan het omkleden. In dat geval kan meer licht wel handig zijn. Dus een plafondlamp is ook zeker in de slaapkamer geen overbodige luxe. Mooie binnenverlichting kan dus ook zeer praktisch zijn.

 

Mooie binnenverlichting met LED

LED lampen zijn tegenwoordig de meest veelzijdige en zuinigste lichtbronnen die er verkrijgbaar zijn. LED-lichtbronnen zijn niet alleen aanzienlijk al energiezuiniger dan conventionele gloeilampen, maar daarnaast ook duurzamer. Wil je een aangename lichtsfeer in je woning creëren, dan kun je kiezen voor warmwitte LED binnenverlichting. Deze lampen dragen vooral bij aan een gezellige sfeer en is de ideale kleurtemperatuur voor slaapkamers en woonkamers. Het is heel rustgevend. Wil je meer een meer zakelijke sfeer neerzetten – dan is een witte kleurtemperatuur eerder wat voor je. Ideaal voor een bureaulamp, omdat het ook je concentratievermogen bevordert. Met dat thuiswerken kun je dat heel goed gebruiken natuurlijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *