Wat zijn goede draaimachines?

Misschien heb je wel eens een werkplaats bezocht of ben je er zelf actief. De kans is groot dat je er wel eens een draaimachine hebt zien staan. Wist je dat de geschiedenis van dit bijzondere apparaat teruggaat tot 2000 v. Chr? Draaimachines worden dus al sinds mensenheugenis gebruikt. Anno 2022 maken veel bedrijven in de bouwsector er graag gebruik van. Maar wat zijn goede draaimachines? In dit artikel lees je het antwoord en vertellen we graag over het unieke mechanisme achter de draaimachine.

Draaimachines: vroeger en nu
Meer dan 4000 jaar geleden bedachten mensen de allereerste draaimachine. De een Grieken gebruikten het bijvoorbeeld om vormen in hout te snijden. Daarbij draaide een persoon een stuk hout met behulp van een touw terwijl de ander de vormen sneed. De basis is duizenden jaren later nog steeds hetzelfde, maar wel geavanceerder. Tegenwoordig gebruiken mensen draaimachines om rotatiesymmetrische werkstukken te ontwerpen. Daarbij loopt de rotatieas precies in het midden van het stuk dat bewerkt dient te worden. Daarnaast bestaan er tegenwoordig draaimachines die geschikt zijn voor gleuven of frezen. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende draaibanken, te weten:

  •       Klapbare draaibanken
  •       Metaaldraaibanken
  •       Universele draaibanken

Uit welke onderdelen bestaat een draaimachine?
Wie een draaimachine van dichtbij bekijkt ontdekt allerlei interessante onderdelen. Deze machine is geavanceerd en verveelt nooit. Zo bestaat het onder andere uit een machinebed, een frame, de kop en de hoofdaandrijving. In de kop is de werk spindel geplaatst. Ook de tandwielen en hoofdassen zijn een sterk staaltje precisiewerk. Bijzonder om te zien!

Waarom is de rotatieas zo belangrijk?
Goede draaimachines zijn met zorg en aandacht ontworpen. Let er goed op dat de rotatieas in het midden ligt. Alleen dan werkt deze machine optimaal. De rotatieas zorgt er namelijk voor dat je het bewerken stuk horizontaal kan draaien. Dit luistert zeer nauw en komt neer op een paar diameters. Is het diameter aantal iets te groot? Geen probleem, maar dan kun je het draaiende stuk beter verticaal bewerken.

 

Waarom zijn draaimachines onmisbaar voor bedrijven?
Draaimachines zijn onmisbaar voor bedrijven die zich bezighouden met houtbewerking, frezen of iets soortgelijks. Ze maken het dagelijks werk een stuk eenvoudiger. En daar zijn zowel werkgevers als werknemers uiteraard heel blij mee. Natuurlijk moet je bij het aanschaffen wel letten op de prijs. Het bewerken van complexe werkstukken is nu eenmaal geen eenvoudige taak en daar hangt een prijskaartje aan. Maar wie de machines eenmaal gebruikt wil niet meer zonder. Werkzaamheden vinden op een veilige en efficiënte manier plaats en dat is ook wat waard.

Hoe veilig zijn draaimachines?
Veiligheid staat voorop bij het gebruik van draaimachines. Zodoende moeten werknemers er eerst mee om leren gaan. De juiste voorlichting is van groot belang. Zo bestaan er tegenwoordig allerlei draaimachines, elk met hun eigen gebruiksaanwijzing. Tot de machines met een draaifunctie behoren onder andere:

  •       Klapbare draaibanken
  •       Metaaldraaibanken
  •       Universele draaibanken
  •       Verticale draaibanken
  •       Vlakbeddraaibanken
  •       Verticale draaibanken met zelfreinigende spindels
  •       Ultra-precisie draaibanken

Voetremmen en koelsysteem
Wie een productiehal bezoekt komt vroeg of laat ook draaimachines tegen. Ze voldoen als goed is aan allerlei veiligheidseisen en zijn bijvoorbeeld uitgerust met elektromagnetische voetremmen. Daarnaast bevatten de meeste draaimachines een digitaal display waar je onder andere de snelheid op kunt aflezen en koelsystemen. Kortom: goede draaimachines zijn van alle markten thuis én uiterst veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *