Wanneer mag je overstappen van zorgverzekering?

Iedereen in ons land is verzekerd voor noodzakelijke zorgkosten. Dit wil zeggen dat je een maandelijkse premie betaald aan een zorgverzekeraar waardoor de standaard zorgkosten die je dat jaar maakt gedekt worden door de zorgverzekeraar. Je hebt wel een eigen risico die je altijd moet betalen. Het kan handig zijn om over te stappen van zorgverzekeraar, omdat je een dekking kan vinden die beter bij jouw wensen en behoeften past. Ook kan je een lagere premie krijgen en wie wil nou niet de goedkoopste zorgverzekering vinden?

Wanneer overstappen?

Je mag niet het hele jaar door overstappen van zorgverzekering. Tussen 12 november en 31 december van een kalenderjaar kun je wel overstappen. Wanneer je deze keuze maakt gaat je nieuwe zorgverzekering in vanaf 1 januari van het jaar erna. Als deze zorgverzekering is gestart, stopt je oude zorgverzekering automatisch. De premies van zorgverzekeraars veranderen elk jaar en wanneer je besluit niet over te stappen, dan ga je automatisch akkoord met de nieuwe premies en voorwaarden van je huidige zorgverzekeraar.

Toch tussentijds overstappen?

Eigenlijk is het niet toegestaan om na 31 december over te stappen. Toch zijn er een aantal uitzonderingen:

  • Je wordt 18 jaar. Wanneer je 18 jaar wordt kan je ervoor kiezen om bij dezelfde zorgverzekering als je ouders te blijven, maar je mag er ook voor kiezen om zelf een zorgverzekering af te sluiten bij een andere zorgverzekeraar.
  • Je gaat scheiden. Wanneer je samen met je partner verzekerd bent, maar je gaat scheiden, kan je ervoor kiezen om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten.
  • Je hebt een nieuwe baan waar je een collectieve zorgverzekering kan afsluiten. Veel bedrijven bieden dit aan om het aantrekkelijk te maken voor werknemers om een bepaalde zorgverzekering af te sluiten. Bij een collectieve zorgverzekering zijn de kosten vaak lager door bepaalde kortingen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *