Wat is een reisverzekering en waar moet je op letten?

Reisverzekering

Een reisverzekering is een verzekeringsproduct dat is ontworpen om de kosten en verliezen te dekken en het risico te verminderen dat gepaard gaat met onverwachte gebeurtenissen die je tijdens het reizen kunt oplopen. Het wordt vaak gezien als de beste bescherming voor mensen die in het binnenland of in het buitenland reizen. Veel online bedrijven die vliegtickets of reispakketten verkopen, kunnen consumenten een reisverzekering (ook wel reizigersverzekering genoemd) als extra service aanschaffen. Sommige reisverzekeringspolissen dekken schade aan persoonlijke eigendommen; gehuurde uitrusting, zoals een huurauto; of zelfs de kosten van het betalen van een losgeld in het geval van een ontvoering.

De belangrijkste categorieën van reisverzekeringen:

  • Trip annuleren of onderbreken
  • Bagage en persoonlijke bezittingen
  • Grote medische kosten
  • Accidenteel overlijden of vliegongeval

Waar moet je op letten bij het kiezen van een reisverzekering?

1. Limieten op reisduur

Bij het selecteren van welke reisverzekering je moet kiezen, is het belangrijk om te controleren hoeveel opeenvolgende dagen in het buitenland je gedekt bent. De limieten variëren afhankelijk van de aanbieder en als je deze limiet overschrijdt, zelfs als het slechts een dag is, dekt je verzekering niets.

2. Bestemmingen die mogelijk zijn uitgesloten

Controleer ook of je polis je dekt voor de bestemming waar je naartoe gaat. Het klinkt vanzelfsprekend, maar het beleid varieert en als je niet weet waarnaar je op zoek bent, kunnen ze verwarrend zijn. Sommige providers zullen bijvoorbeeld landen als Turkije en Egypte onder Europese dekking opnemen, andere niet. Wereldwijde dekking omvat ondertussen niet altijd de VS, Canada en het Caribisch gebied, dus zorg ervoor dat je verzekering het gebied dekt waar je naartoe gaat.

3. Reeds bestaande omstandigheden

Het is belangrijk dat je eerlijk bent als het gaat om reeds bestaande medische aandoeningen die je hebt. Hoewel het verleidelijk kan zijn om erover te zwijgen om de kosten te drukken, of om aan te nemen dat omdat je recent geen problemen hebt gehad, je ze niet hoeft te onthullen, kan dit je verzekering ongeldig maken.

4. Actievolle vakanties

Van plan om deel te nemen aan activiteiten zoals duiken, paardrijden of bungeejumpen op vakantie? Dan moet je controleren of je reisverzekering je dekt als je een ongeluk krijgt. Sommige polissen zullen deze ‘gevaarlijke’ activiteiten uitsluiten, terwijl anderen je zullen dekken als je een beetje extra betaalt. Gevaarlijke activiteiten variëren per verzekeraar, dus controleer zorgvuldig of je gedekt bent.

5. Grenzen aan claims

Het is ook belangrijk om te controleren hoeveel je kunt terugvorderen in het geval dat je je portemonnee bent verloren of je vakantie moest annuleren. Het laatste dat je wilt, is tenslotte alleen een claim maken op je reisverzekering om te ontdekken dat je niet gedekt bent voor wat je kwijt bent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *