Wat is een zorgverzekering en waar moet je op letten?

Zorgverzekering

Een ziektekostenverzekering is een verzekeringsdekking die de kosten van de medische en chirurgische kosten van een verzekerde persoon dekt. Afhankelijk van het type ziekteverzekering betaalt de verzekerde de kosten zelf en wordt deze vervolgens terugbetaald, of de verzekeraar verricht rechtstreeks betalingen aan de aanbieder.

In de terminologie van de zorgverzekering is de “aanbieder” een kliniek, ziekenhuis, arts, laboratorium, zorgverlener of apotheek. De “verzekerde” is de eigenaar van de ziekteverzekering; de persoon met de ziektekostenverzekering.

Wat moet je check voordat je een verzekering kiest?

  • Je ziekenhuis is mogelijk niet gedekt. Als je je huidige ziekenhuis wilt houden, controleer dan of deze wordt gedekt door verzekeringsplannen die je overweegt.
  • Je gewenste zorg is dat misschien ook niet. Net zoals niet alle ziektekostenverzekeringen alle ziekenhuizen dekken, zijn niet alle voordelen altijd gedekt. Dit geldt met name voor bepaalde medicijnen, alternatieve praktijken zoals chiropractische zorg, en ‘extra’s’ zoals moederschapsdekking. Houd er rekening mee dat zelfs als je nu niet van plan bent om kinderen te krijgen, je waarschijnlijk geen zwangerschapsdekking kunt toevoegen aan een individueel plan als je later van gedachten verandert.
  • Het laagste premieplan is mogelijk niet de goedkoopste in zijn geheel. De neiging kan zijn om alleen naar de maandelijkse premie te kijken, maar dat kan de minste van je kosten zijn. Plannen met lagere maandelijkse kosten maken het op andere manieren over het algemeen goed. Hierdoor kun je duur uit zijn. Ten eerste zijn er bijbetalingen, wat een klein percentage van de kosten is die je betaalt wanneer je een service gebruikt. Ten tweede is het jaarlijkse eigen risico, dat is het bedrag dat je elk jaar uit eigen zak moet betalen voordat je verzekering begint te betalen, vooral voor grote uitgaven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *